Tiggare i Sverige – Den heta potatisen som ingen vill vidröra

I Sverige i dag så finns det en stor mängd tiggande emigranter runt om i landet. Utanför varenda livsmedelsbutik, systembolag och affär så sitter det en man eller en kvinna, unga eller gamla. De är desperata och de är extremt utsatta. Folket som kommer hit och tigger är ofta från Rumänien eller Bulgarien, de har hört historier om att i Sverige så kan de tigga ihop pengar för att göra livet drägligare för sina familjer. De kommer ifrån länder som är svårt utsatta när et gäller arbetslöshet och fattigdom.

Situationen har varit ohållbart länge, det är ju inte värdigt för dessa stackars desperata människor att dag ut och dag in tigga om folks växel. På vintrarna så är det verkligen jättetufft då många varken har ordentliga kläder eller ett ordentligt boende. Har de dessutom med sig sina små barn så kan situationen snabbt bli allvarlig.

Ingen människa vill sitta på en kartongbit på en gata i en stad i Sverige då et är snöstorm och en snålblåst på 10 s/m, ingen vill sitta där på gatan och tigga för sin familjs liv. De är såklart värda så mycket bättre.

Så hur gör man då för att hjälpa dessa utsatta människor? I Norge och i Danmark så har man löst det genom att helt sonika förbjuda tiggeri, men vad har man uppnått då egentligen? Jo, blundat för problemet och tänkt ”nu slipper vi de där jäklarna”. Så hårt och så anklagande. Nä, förbud mot deras enda inkomstkälla hjälper inte alls, det enda som man har lyckats genomfört är att göra situationen för dessa utsatta människor än hårdare.

Borde vi inte istället sätta press på deras hemländer och deras makt att faktiskt göra en insats. Vi kan förstås inte ge alla pengar i burken, och i takt med att konkurrensen ökar ju mer minskar slantarna. Vissa har blivit så desperata att de är ute i skogen och plockar bär i små burkar som de sedan säljer utanför sin lokala Icabutik.

Dessa människor som kämpar för sina och sin familjs liv och framtid får ta emot glåpord från förbipassagerare. Vissa har blivit misshandlade av förbipasserande människor, bara för att de inte ska komma hit och tro något. De tycker att tiggarna är ett störande moment värt att skrämmas bort.

Jag vill be alla att tänka ett varv till innan de dömer dessa människor. Tror ni att de vill sitta på en liten wellpappsbit utanför Stenbolaget i spöregn, svar nej. De vill ju såklart heller spendera sin tid hemma med familjen. Men vad har de för val när tryggheten för barnen rubbas? Enda valet de har är ju at fortsätta kämpa för sitt barn.

Tänk på det ni delar på Facebook också

Komihåg att ta reda på fakta innan du delar något på Facebook. Använd källkritik och vanligt förnuft när du delar bilder och artiklar. Vad är syftet bakom det som delas? Vilken källa anger man i det? Läs hela texten som står i inlägget innan du delar det vidare till vänner och bekanta.