Politiska valet i September 2014

I det historiska valet 2014 så tog en rödgrön regering över efter en åtta år lång borgerlig/alians regering med Fredrik Reinfeldt som partiledare. Nu tog socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet över och Fredrik Reinfeldt tackade även för sig som partiledare. Men det som blev den stora snackisen efter valet 2014 var att det främlingsfientliga partiet Sverige Demokraterna mer än dubblade sitt förra valresultat och hamnade på ett slutresultat en bit ovanför 12 %. Att dubbla sitt resultat på fyra år är unikt och för många också väldigt skrämmande. Sverige Demokraterna hade under sina år i Riksdagen, de blev invalda 2010 då de hamnade på 5,8 % i valet, blivit rejält motarbetade av övriga partier och fått rejält med negativ press i form av avhoppade medlemmar och medlemmar som avslöjats ha en bakgrund som nynazister. Trots det så ökade alltså Sverige Demokraterna med över 50 % på fyra år. Främst är det län med stor socialdemokratisk övertag som ökningen av partiet skett mest. Då främst i Skåne och i mellersta delar av Sverige. Sverige Demokraternas största fråga och drivpunkt är invandrar politiken och deras ståndpunkt att minska kraftigt på invandringen, de är också mycket nationalistiska och vill främja de svenska traditionerna som de anser börjar försvinna, mycket till del av den kraftiga invandringen.

Ytterst nära var det att Gudrun Schyman med sitt Feministiska Initiativ kom in i riksdagen. Partiet som slutade på 3,12 % röster gjorde sitt främsta resultat någonsin. De nådde inte 4 % gränsen men det var inte långt ifrån. Största framgångarna gjordes i storstäder som Stockholm, Göteborg och Umeå och deras kampanj var lysande.
Valet 2014 liknade inte något som vi tidigare varit med om. Dels så avgick vår statsminister sedan åtta år som partiordförande för sitt parti Nya moderaterna i samband med att valresultatet visade att de förlorade sin ledande post i Riksdagen och hamnade i opposition. Han efterträdare meddelades inte på en gång men spekulationerna att det skulle bli Anna Kinberg Batra visade sig senare att vara sanna. Sveriges finansminister Thomas Borg aviserade även han sin avgång.

På sitt tal när valvakan visat sitt slutgiltiga resultat så deklarerade Stefan Löven sitt samarbete med miljöpartiet med Gustav Fridolin och Åsa Romson i spetsen. Det hade också spekulerats i huruvida Löven skulle samarbeta med vänsterpartiet och dess partiledare Jonas Sjöstedt men så blev alltså inte fallet utan regeringen skulle visa sig bli rödgrön. I sitt tal klargjorde även Löven att han inte under några förutsättningar skulle samarbeta med Sverige Demokraterna och dess partiledare Jimmy Åkesson, han uttryckte dessutom sin oro över Sverige Demokraternas tillväxt och att det var uppenbart att svenskarna var missnöjda med migrationspolitiken och att den också borde ses över.
2014 var alltså året då regeringen blev rödgrön istället för blå, ett främlingsfientligt parti växte sig dubbelt så starkare medan ett feministiskt antirasistiskt parti också växte sig starkare, men tyvärr inte tillräckligt. Men allt har sin tid och det återstår att se hur valresultatet ser ut i september 2018.