Räntan oförändrad men man ska se upp

riksbanken

Riksbanken gav det sista räntebeskedet för 2015 och man valde att lämna reporäntan oförändrad, den får ligga kvar på -0,35 %. Det är fortfarande en negativ reporänta som ska hålla bankernas ränta på samma nivå som de har idag men man varnar samtidigt för att bankerna kan smyghöja sina boräntor osv. Historiskt sett han bankerna sänkt sin ränta när reporäntan går ner men nu har den legat oförändrad så länge och då finns det risk för att bankerna tar tillfället i akt och höjer sina räntor. Nästa besked från Riksbanken kommer den 11 februari 2016.

Inte alla långivare påverkas av reporäntan eller använder den som en kompass för sina utlåningsräntor. Ett bra exempel på det är alla långivare som har tjänster som microlån, smslån osv. Jämför man ett vanligt privatlån så syns det tydligt vilka räntor man använder sig av. Som exemplet nedan.

”Ett privatlån kan fås till en effektiv ränta på 5%. Det betyder att man betalar 5kr i ränta per lånad 100kr.  Ett SMSlån har ofta en effektiv ränta som är på flera hundra procent. Ett lån hos TrustBuddy på 5000kr (upplagt på en månad) har en exempelvis en effektiv ränta på 666,69%.” Skriver Sverigekontanter i sin faktatext om smslån.

Den ränta som gäller för bankerna gäller alltså inte för andra långivare, där får man lägga sig på en betydligt högre procent.

Att sänka räntan är en taktik för att få upp konsumtionen i Sverige så att människor tar lån till en lägre ränta och nu har den varit historisk låg väldigt länge, men man ska se upp. Många lånar pengar och väljer att inte binda sina lån som ger den längsta räntan på kort sikt. Ekonomiska experter varnar dock för räntan kommer att gå upp under 2016 och 2017. Runt 2007-2008 hade man en boränta på över 5 % och skulle den höjas till den nivån under nästa år får många problem med att betala tillbaka sina lån, särskilt om man använder sig av 3 månadersräntan.