Vad har internet betytt för oss?

Internets historia

Det är faktiskt USA:s militära forskningsanstalt som ligger bakom föregångaren till det vi idag kallar för Internet, vilket var ARPANET. ARPA står för Advanced Research Projects Agency och kom 1969. Den 29 oktober år 1969 så var det Leonard Kleinrock och hans forskarlag som lyckades få en så kallad UCLA-dator att kommunicera med en annan dator på ett annat forskningsinstitut. Det är här som Internet börjar skapas. Det första meddelandet som skulle ha skickats via Internet är LOG, vilket skulle stå för att logga in, men datorn kraschade när de hade tagit emot O:et, vilket gjorde att historiens första meddelande som skickades på nätet var LO.

 

Det finns en myt som att internet skapades endast av den anledningen att klara av ett kärnvapenangrepp. Faktum var att syftet med ARPANET:s experiment med tekniker för internet var dels att kunna hantera avbrott och även hitta en möjlighet att undvika utslagna nätverksnoder. Det är det som skapade myten att man uppfann internat för eventuella kärnvapenkrig. Det var inte förrän 1980 som internet tog fart först på universitet i USA där man började forska om att använda det i vardagliga sammanhang och inte bara inom militären. Detta projekt spred sig relativt fort till universitet runt om i världen, och även i Sverige var vi rätt snabba att anamma det som sedan kom att ta hela planeten med storm. Den första svensken som som rekvirerade det första svenska IP-nätnumret var Ulf Bilting från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg år 1984. Det vi nu kallar för nätet, det vill säga hemsidor med HTML, http-protokollet och den så kallade ”webben” uppkom inte förrän 1990 då en Schweizisk man vid namn Tim Berners-Lee som för tillfället jobbade vid CERN i Schweiz uppfann tekniken vi använder idag. Detta system möjliggör den ihoplänkning av all information vi skickar ut på nätet.

 

Vad har internet betytt för oss?

För oss i västvärlden och vi som lever i I-länder är det svårt att tänka sig en verklighet utan internet och sina digitala enheter. Nu hör det inte till ovanligheterna att varje person äger en smartphone, en dator, en digital enhet som kopplar samman ens egna tv med sin mobil och dator, ett par trådlösa hörlurar, ett trådlöst högtalarsystem, en bil som har tillgång till internet och massa andra trådlösa funktioner. Det var inte speciellt längesen som folk knappt visste om vad internet vad. Med andra ord så har denna utveckling exploderat och ökar markant för varje år som går. Det har nästan kommit till en gräns att man numera kan göra så mycket via internet så man pratar på regeringsnivå om det är etiskt och moraliskt rätt att använda internet till allt det här. Hemsidor och internet kan i princip kontrollera allt vi människor gör eftersom vi gör det mesta genom mobilen. De kan känna av vad man är intresserad av, vart man befinner sig, skräddarsy reklam för oss och spara ner allt vi någonsin sökt på. Nyligen infördes en lag som heter GDPR som innebär att företag inte får spara personuppgifter via nätet om inte personen godkänner det just av den anledningen att få ha kvar sin integritet. Internets uppkomst är både på gott och ont, mestadels gott eftersom vi har utvecklat enormt många saker som har haft en positivt påverkan på vårt samhälle och underlättat så många fler kan ha de bättre stället och mindre klasskillnader. Men vi har även blivit mer beroendes av våra digitala enheter, fått mer problem med vår hälsa för att vi endast sitter framför en skärm dagarna ut. Men det positiva med internet är att vi kan i princip göra allt från vår smartphone, vilket gör att vi får mer tid till annat, exempelvis att umgås med vår familj. Vi kan göra bankärenden, köpa kläder, boka resor, jobba och spela online casino. Ja, i princip allt går numera att göra på skärmen. Sedan finns det många studier som tyder på att vi endast blir mer stressade av att ha så många bollar i luften, men utan internet hade vi inte kommit så långt i vår samhällsutveckling som vi har nu.